Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Χιροσίμα




Στίχοι:  
Ναζίμ Χικμέτ
Μουσική:  
Zulfi Livaneli



Είμαι εφτά χρονών κορίτσι,
πέθανα στη Χιροσίμα
και χτυπάω πόρτα πόρτα
μια υπογραφή ζητώντας.

Βάλε την υπογραφή σου,
όχι άλλη Χιροσίμα,
για να μη πεθάνουν κι άλλα
κοριτσάκια σαν κι εμένα.

Η πτήση των γερανών

Το Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα είναι ένα μεγάλο πάρκο στο κέντρο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της πυρηνικής επίθεσης που δέχτηκε η πόλη στις 6 Αυγούστου 1945. 

Υπάρχουν διάφορα μνημεία και κτίρια μέσα στο πάρκο, το καθένα αφιερωμένο σε μια διαφορετική πλευρά της επίθεσης.

Το Μνημείο Ειρήνης των Παιδιών (το οποίο αναφέρεται και στο μάθημά μας) είναι ένα άγαλμα αφιερωμένο στη μνήμη των παιδιών που πέθαναν εξαιτίας του βομβαρδισμού και κατασκευάστηκε το 1958. Είναι το άγαλμα ενός κοριτσιού με απλωμένα χέρια, ενώ πάνω από το κορίτσι πετά ένας γερανός. Το γλυπτό βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Σαντάκο Σασάκι, μιας νεαρής κοπέλας που πέθανε από τη ραδιενέργεια της βόμβας λίγα χρόνια μετά την επίθεση. Η Σαντάκο πίστευε ότι αν έφτιαχνε χίλιους οριγκάμι γερανούς θα θεραπευόταν. Μέχρι και σήμερα, άνθρωποι (κυρίως παιδιά) απ' όλο τον κόσμο φτιάχνουν τέτοιους χάρτινους γερανούς και τους στέλνουν στη Χιροσίμα όπου τοποθετούνται κοντά στο άγαλμα.

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Φωτοσύνθεση


Τα φυτά, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, χρειάζονται ενέργεια για την ανάπτυξή τους. Την ενέργεια αυτή την παίρνουν από την τροφή τους. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο και τα ζώα, που βρίσκουν την τροφή τους έτοιμη, τα φυτά παρασκευάζουν μόνα τους την τροφή τους. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται φωτοσύνθεση
Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα από την Μινωική πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη.Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα.
Ο δίσκος ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουνίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουΐτζι Περνιέ και φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Περιγραφή
Ο δίσκος είναι φτιαγμένος από πηλό. Η μέση διάμετρός του είναι 16 εκατοστά και το μέσο πάχος του 2.1 εκατοστά. Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κ.α. Συνολικά υπάρχουν 241 σύμβολα, 122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η, τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.

Προσπάθειες αποκρυπτογράφησης

Ο δίσκος έχει κεντρίσει τη φαντασία πολλών αρχαιολόγων, επαγγελματιών και μη, και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αποκρυπτογράφησής του. Έχουν προταθεί πάρα πολλές ερμηνείες του κειμένου του, όπως ότι πρόκειται για προσευχή, για τη διήγηση μίας ιστορίας, για ένα γεωμετρικό θεώρημα, για ημερολόγιο κ.α..
Παρόλα αυτά η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποδεχθεί καμία από τις προτεινόμενες αποκρυπτογραφήσεις και ο δίσκος παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.

Picture

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Δημιούργησε τροφικές αλυσίδες

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ 3

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος 2

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ 1

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Πώς νιώθει ο σκύλος σου όταν τον εγκαταλείπεις στο δρόμο


adespota-3-570
Η ιστορία είναι γνωστή. Κουτάβια που νιώθουν πως βρήκαν σπίτι και μια οικογένεια να τα αγαπά και να τα φροντίζει, καταλήγουν μόνα, εγκαταλελειμμένα στο δρόμο, εκτεθειμένα σε χιλιάδες κινδύνους.
 
Πώς θα σας φαινόταν να βλέπατε μια ηλικιωμένη γυναίκα δεμένη σε ένα δέντρο να περιμένει να περάσει κάποιος τυχαία από εκεί για να την βοηθήσει; Για να την λύσει, να την αγκαλιάσει και να την πάρει μαζί του; Μπορεί το βίντεο να έχει happy end, ωστόσο δε συμβαίνει πάντα το ίδιο με τα ζώα που εγκαταλείπονται καθημερινά στους δρόμους.
Σίγουρα πάντως, μετά από αυτό το βίντεο, θα το σκεφτείς διπλά για να πάρεις μια τέτοια απόφαση

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Τα δικαιώματα των ζώων

Σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα

εδώ

Σπονδυλωτά ονομάζονται τα ζώα που έχουν σπονδυλική στήλη και κόκαλα, ενώ ασπόνδυλα αυτά που δεν έχουν σπονδυλική στήλη και κόκαλα. 
Οι σπόνδυλοι και τα κόκαλα χρειάζονται, για να στηρίζουν το σώμα των ζώων και να προστατεύουν τα ευαίσθητα όργανά τους. 
Πρώτα εμφανίστηκαν στη γη τα ασπόνδυλα, γιατί είναι πιο απλοί οργανισμοί από τα σπονδυλωτά, πριν από 600.000.000 χρόνια. Τα πρώτα σπονδυλωτά εμφανίστηκαν πριν από 500.000.000 χρόνια. 
Αν εξαφανιστούν τα ασπόνδυλα, θα χαθεί το 96% των ζώων που υπάρχουν πάνω στη γη.

Αποτέλεσμα εικόνας για σπονδυλωτα και ασπόνδυλα ζώα

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ψαρεύοντας στις ελληνικές λίμνες (παιχνίδι γνωριμίας)

Γνωριμία με τις Πρέσπες

Πρέσπες: ονομάζεται η περιοχή που περιλαμβάνει τα ελληνικά τμήματα των λιμνών Mικρής Πρέσπας και Mεγάλης Πρέσπας – «υγρά σύνορα» της Eλλάδας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Mακεδονίας και της Aλβανίας – και τις εκτάσεις γύρω από αυτές. 
Μεγάλη Πρέσπα :που χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ και την Αλβανία 

 Μικρή Πρέσπα: η οποία ανήκει κυρίως στην Ελλάδα 

Κουβεντούλες στον μπλε κάδο ανακύκλωσης